Razmisli

Kad piješ ne vozi

Prvi u nizu projekata kampanje „Razmisli“  s ciljem edukacije javnosti o neodgovornom konzumiranju alkohola za vrijeme vožnje. Sam naziv i slogan „Kad piješ, ne vozi“ jasno odražava i stav Zagrebačke pivovare o neprihvatljivosti konzumacije alkohola za vrijeme vožnje čak i u malim količinama jer konzumacija alkohola, čak i u malim količinama, može utjecati na sposobnost prosudbe i motoričke sposobnosti.

Kampanja „Razmisli – Kad piješ, ne vozi“ provodi se od 2008. godine te je kroz 10 godina nizom aktivnosti i u suradnji s brojnim međusektorskim parterima nastojala educirati javnost o neprihvatljivosti vožnje pod utjecajem alkohola. Zagrebačka pivovara od početka kampanje provodi godišnja istraživanja javnosti o navikama konzumacije alkohola. Upravo je istraživanje iz 2017. godine na uzorku od 800 ispitanika pokazalo kako je dio ispitanika (73 %) koji posjeduju vozačku dozvolu jednom (14 %) ili više puta (22 %) sjelo za volan pod utjecajem alkohola. O tome govori i činjenica da je više od polovice ispitanika istaknulo kako nikada nisu odustali od upravljanja motornim vozilom zbog konzumacije alkohola.

Kontinuiranim praćenjem navika konzumacije alkohola u javnosti te statističkih podataka o broju prometnih nesreća i broju sudionika u prometu koji konzumiraju alkohol, Zagrebačka pivovara je u prosincu 2017. godine lansirala i prvu mobilnu aplikaciju za odgovornu vožnju u Hrvatskoj koja za cilj ima korisnicima omogućiti da izmjere udio alkohola u krvi i testiraju svoje sposobnosti nakon konzumacije alkohola i na taj način ih upozoriti na sve opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola.

Razmisli Treba znati stati