Razmisli

Kad piješ ne vozi

Prvi u nizu projekata kampanje „Razmisli“  s ciljem edukacije javnosti o neodgovornom konzumiranju alkohola za vrijeme vožnje. Sam naziv i slogan „Kad piješ, ne vozi“ jasno odražava i stav Zagrebačke pivovare o neprihvatljivosti konzumacije alkohola za vrijeme vožnje čak i u malim količinama jer konzumacija alkohola, čak i u malim količinama, može utjecati na sposobnost prosudbe i motoričke sposobnosti.

Kampanja „Razmisli – Kad piješ, ne vozi“ provodi se od 2008. godine te je kroz 10 godina nizom aktivnosti i u suradnji s brojnim međusektorskim parterima nastojala educirati javnost o neprihvatljivosti vožnje pod utjecajem alkohola. Zagrebačka pivovara od početka kampanje provodi godišnja istraživanja javnosti o navikama konzumacije alkohola. Upravo je istraživanje iz 2017. godine na uzorku od 800 ispitanika pokazalo kako je dio ispitanika (73 %) koji posjeduju vozačku dozvolu jednom (14 %) ili više puta (22 %) sjelo za volan pod utjecajem alkohola. O tome govori i činjenica da je više od polovice ispitanika istaknulo kako nikada nisu odustali od upravljanja motornim vozilom zbog konzumacije alkohola.

Kontinuiranim praćenjem navika konzumacije alkohola u javnosti te statističkih podataka o broju prometnih nesreća i broju sudionika u prometu koji konzumiraju alkohol, Zagrebačka pivovara je u prosincu 2017. godine lansirala i prvu mobilnu aplikaciju za odgovornu vožnju u Hrvatskoj koja za cilj ima korisnicima omogućiti da izmjere udio alkohola u krvi i testiraju svoje sposobnosti nakon konzumacije alkohola i na taj način ih upozoriti na sve opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola.

Kampanja ‘’Razmisli’’ pratila je razvijanje medijskih trendova te se proširila na digitalne platforme. Na Telegram.hr portalu objavljen je serijal od četiri članka i videa s istinskim iskustvima ljudi koji žive s posljedicama prometnih nesreća. Poruka je dosegnula više od 500.000 ljudi, dok su članci pregledani više od 215.000 puta. Kampanja je osvojila prestižnu nagradu na Danima komunikacija 2021. godine, a bila je nominirana i za europsku nagradu Digiday Media Awards Europe, gdje se natječju projekti medija kao što su New York Times, Wall Street Journal i Politico.

Razmisli Treba znati stati