U tjednu stravičnih prometnih nesreća na hrvatskim cestama obilježena već tradicionalna Europska noć bez nesreća

Ispred noćnih klubova u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Zadru veliki broj mladih odazvao se akciji Europska noć bez nesreća

Iako alkohol nije uvijek glavni uzročnik prometnih nesreća, broj stravičnih nesreća koje su se dogodile na hrvatskim cestama prošlog tjedna govore o nužnosti provedbe akcija za veću sigurnost u prometu. Tu važnost prepoznala je Udruga Sigurnost u prometu koja je već petu godinu zaredom organizirala međunarodnu akciju Europska noć bez nesreća u pet hrvatskih gradova pod pokroviteljstvom Europskog foruma mladih i organizacije Odgovorni mladi vozači (Responsible Young Drivers – RYD).

 

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj povećanje sigurnosti u prometu mladih vozača, a koja je 1995. pokrenuta u Belgiji. Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju sinoć obilježila u noćnim klubovima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku, Rijeci  i Zadru gdje se odazvao veliki broj mladih između 18 i 26 godina dobrovoljnom alkotestiranju od strane volontera Fakulteta prometnih znanosti i Zagrebačke pivovare.

 

Rezultati ove akcije pokazat će koliko su mladi zaista poslušali savjete i ne konzumirali alkohol ako su namjeravali nakon izlaska sjesti za volan. Rezultati će biti dostupni nakon obrađenih podataka na stranicama udruge Sigurnost u prometu. Ovu akciju već četvrtu godinu zaredom podržava i Zagrebačka pivovara u sklopu kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“, prve hrvatske kampanje o odgovornom konzumiranju alkohola.

 

 

Razmisli. Kad piješ, ne vozi - prvi projekt kampanje