Trećina građana i dalje vozi pod utjecajem alkohola

Ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj upozoravaju na negativne trendove – Neodgovorna konzumacija i vožnja pod utjecajem alkohola i dalje učestalo ponašanje u prometu

Nastavlja se trend neodgovorne konzumacije i vožnje pod utjecajem alkohola, potvrđuju rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj. Prema istraživanju, koje Zagrebačka pivovara provodi već petu godinu u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, čak trećina aktivnih vozača barem je jednom upravljalo motornim vozilom pod utjecajem alkohola, a dvanaest posto njih i dalje ne odustaje od vožnje iako su konzumirali alkohol.

Zabrinjavajući trend vožnje pod utjecajem alkohola potvrđuju i podaci Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) iz 2011. godine koji ukazuju da su alkoholizirani vozači krivi za svaku četvrtu nesreću s kobnim posljedicama. Statistički podaci MUP-a upozoravaju i na nedgovorno ponašanje mladih vozača koji su skrivili ukupno 1.201 prometnu nesreću.

Ovogodišnje istraživanje o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj nastavak je projekta „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ čiji slogan jasno odražava i stav Zagrebačke pivovare koja konzumaciju alkohola za vrijeme vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom. Ovogodišnji projekt, uz to što je okupio mnogobrojne sutručnjake, podržan je od strane Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa s ciljem educiranja i stvaranja svijesti javnosti o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola.

 

Rezultati istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, koji u usporedbi s prošlom godinom potvrđuju isti, visoki postotak upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Rezultati pokazuju da 64 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od čega većina njih to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a 8 posto svaki dan. Ujedno 63 posto konzumenata tvrdi da se nikada ne napije prilikom konzumacije alkohola.

Među ispitanicima aktivno ih vozi 69 posto. Među njima je 32 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Zabrinjava podatak da u usporedbi s 2011. godinom jednak broj vozača sjeda za volan pod utjecajem alkohola kao i mali postotak onih koji su odustali od upravljanja vozilom zbog neprihvatljive konzumacije.

Bitno je napomenuti da je 2 posto aktivnih vozača uzrokovalo prometnu nesreću pod utjecajem alkohola. Bez obzira što je čak 12 posto odraslih hrvatskih građana bilo žrtvama nesereća skrivljenih pod utjecajem alkohola, koje su u većem postotku skrivili muškarci, samo 8 posto njih je platilo kaznu zbog vožnje u pijanom stanju.

Među punoljetnim građanima jednaki je udio onih koji su zabrinuti zbog društvene tolerancije prema konzumaciji alkohola i učestalosti konzumacije alkohola, uspoređujući rezultate istraživanja s 2011. godinom. Isto tako, i ove godine, žene i stariji ispitanici više podržavaju zabranu upravljanja motornim vozilima s više od 0,0 promila alkohola u krvi, dok Zakon o 0,5 promila značajno više podržavaju muškarci i mlađe dobne skupine.

 

Dosadašnje aktivnosti u sklopu kampanje Razmisli

Zagrebačka pivovara već pet godina provodi nacionalnu kampanju Razmisli čiji je osnovni cilj podignuti svijest o odgovornom i umjerenom konzumiranju alkohola. Sama kampanja Razmisli započela je 2008. godine promoviranjem neprihvatljivosti konzumacije alkohola i vožnje pod nazivom Kad piješ, ne vozi, a u 2009. godini nastavljena je drugom fazom kampanje Poštuj mlade, reci im ne koja je bila usmjerena na problematiku prodaje alkohola maloljetnim osobama i nepoštovanja zakonom regulirane dobne granice za prodaju alkohola s ciljem podizanja svijesti i edukacije javnosti o odgovornom konzumiranju. U svojoj trećoj fazi kampanja Razmisli – treba znati stati bavila se problematikom prekomjernog opijanja maloljetnika. Ove godine, u partnerstvu s Nacionalnim programom za sigurnost cestovnog prometa, kampanja Razmisli – kad piješ, ne vozi je predstavljena i televizijskim spotom u režiji poznatog redatelja Dalibora Matanića. Tako je ovom kampanjom Zagrebačka pivovara još jednom upozorila javnosti na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola i na zabrinjavajući trend ponašanja hrvatskih građana prilikom vožnje i konzumacije alkohola.

Predstavljena kampanja RAZMISLI - kad piješ, ne vozi