Građani zabrinuti zbog društvene tolerancije zloupotrebe alkoholnih pića

Predstavljeni ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj – Veći broj građana zabrinjava tolerantnost društva prema zloupotrebi alkoholnih pića

Ove godine veći broj građana zabrinjava tolerantnost društva prema zloupotrebi alkoholnih pića, potvrđuju ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj. Prema istraživanju, više od polovine ispitanika izjavilo je da je zabrinuto zbog društvene prihvatljivosti zloupotrebe alkoholnih pića, dok se broj ispitanika koji nisu bili zabrinuti za stav društva o toj temi smanjio u odnosu na prošlu godinu. Istraživanje, koje Zagrebačka pivovara provodi već šestu godinu u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, predstavljeno je na okruglom stolu u Hrvatskom novinarskom društvu na kojem su sudjelovali stručnjaci iz različitih područja. Kako bi upozorili na opasnosti neodgovorne konzumacije alkohola, o rezultatima istraživanja i kampanji „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ govorili su: Darko Grac, prometni službenik za prometnu prevenciju iz Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Damir Novak, voditelj Odjela preventive i edukacije HAK-a, Davor Lisicin, tajnik udruge Sigurnost u prometu, dr. Iva Pejnović Franelić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare te Andreja Šantek, moderatorica.

 

Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal i ove je godine provela istraživanje tržišta kako bi se pratile navike građana vezane uz konzumaciju alkohola. Istraživanje je jedna u nizu aktivnosti kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ čiji slogan jasno odražava i stajalište Zagrebačke pivovare, koja konzumaciju alkohola tijekom vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom. Stoga ne čudi da se u ovogodišnjem istraživanju pokazalo kako veći udio ispitanika prepoznaje nositelja kampanje o odgovornom konzumiranju te kako ih je kampanja u većem broju motivirala da razmisle o tome da ne voze nakon konzumacije alkohola.

Zagrebačka pivovara u sklopu kampanje ove je godine također poduprla akciju „Europska noć bez nesreća“ kako bi dodatno pridonijela podizanju svijesti o važnosti odgovornog ponašanja kada su u pitanju konzumacija alkohola i vožnja, osobito među mladima.

 

Rezultati istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, koji u usporedbi s prošlom godinom potvrđuju isti, visok postotak građana koji konzumiraju alkohol.

Rezultati pokazuju da 69 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a 11 posto svaki dan. Ujedno 65 posto konzumenata tvrdi da se prilikom konzumacije alkohola nikada ne napije.

Među ispitanicima aktivno ih vozi 71 posto. Među njima je 34 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Zabrinjava podatak da u usporedbi s 2012. godinom gotovo jednak broj vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola kao i mali postotak onih koji su odustali od upravljanja vozilom zbog neprihvatljive konzumacije.

Iako se nastavlja prošlogodišnji trend od 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, bitno je naglasiti da je 8 posto ispitanika bilo žrtvom prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola, što je 2 posto manje nego prošle godine.

Važno je istaknuti i to da četvrtina ispitanika od 18 do 24 godine, kada su pod utjecajem alkohola, zove taksi, 18 posto hoda do odredišta, 17 posto izjavljuje da ih vozi netko drugi, dok se 16 posto koristi javnim prijevozom.

Ovogodišnje istraživanje također pokazuje da 43 posto ispitanika, među kojima je znatno veći postotak žena i onih u dobi od 18 do 34 godine, bira vozača za skupinu koji se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola kako bi sve sigurno dovezao kući, dok ih 11 posto to čini povremeno.

 

Dosadašnje aktivnosti u sklopu kampanje Razmisli

Zagrebačka pivovara već šest godina provodi nacionalnu kampanju Razmisli čiji je osnovni cilj podignuti svijest o odgovornom i umjerenom konzumiranju alkohola. Sama kampanja Razmisli pokrenuta je 2008. godine promoviranjem neprihvatljivosti konzumacije alkohola i vožnje pod nazivom Kad piješ, ne vozi, a u 2009. godini nastavljena je drugom fazom Poštuj mlade, reci im ne koja je bila usmjerena na problem prodaje alkohola maloljetnim osobama i nepoštovanja zakonom regulirane dobne granice za prodaju alkohola s ciljem podizanja svijesti i edukacije javnosti o odgovornom konzumiranju. U svojoj trećoj fazi kampanja Razmisli – treba znati stati bavila se problematikom prekomjernog opijanja maloljetnika. Prošle godine, u partnerstvu s Nacionalnim programom za sigurnost cestovnog prometa, kampanja Razmisli – kad piješ, ne vozi predstavljena je i televizijskim spotom u režiji poznatog redatelja Dalibora Matanića. Ove je godine Zagrebačka pivovara u sklopu aktivnosti kampanje donacijom alkotestova vrijednih 85 tisuća kuna poduprla akciju Europska noć bez nesreća u organizaciji međunarodne asocijacije RYD (Responsible Young Drivers) i udruge Sigurnost u prometu (SUP) te na taj način uključila zaposlenike i potrošače da zajedničkim djelovanjem i suradnjom utječu na razvoj kulture odgovornog konzumiranja alkohola. Tako je ovom kampanjom Zagrebačka pivovara još jednom upozorila javnost na opasnosti neodgovorne konzumacije i vožnje pod utjecajem alkohola.

Sve više građana ne podržava društvenu toleranciju zloupotrebe alkoholnih pića