Sve više građana ne podržava društvenu toleranciju zloupotrebe alkoholnih pića

Ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj pokazuju pozitivne trendove – Građani sve manje tolerantni prema društvenoj prihvatljivosti zloupotrebe alkohola – Manji broj žrtava prometnih nesreća skrivljenih pod utjecajem alkohola

Ove godine veći broj građana zabrinjava tolerantnost društva prema zloupotrebi alkoholnih pića, potvrđuju rezultati istraživanja o navikama konzumacije alkohola u Hrvatskoj. Prema istraživanju, koje Zagrebačka pivovara provodi već šestu godinu u sklopu nacionalne kampanje Razmisli, više od pola ispitanika izjavilo je da je zabrinuto zbog društvene prihvatljivosti zloupotrebe alkoholnih pića, dok se broj ispitanika koji nisu bili zabrinuti za stav društva o toj temi smanjio u odnosu na prošlu godinu.

 

Zabilježen je i manji broj žrtava prometnih nesreća skrivljenih pod utjecajem alkohola u odnosu na prošlogodišnje istraživanje iako i dalje nema znatnijih razlika u udjelu ispitanika koji su upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola te onih koji su odustali od sjedanja za upravljač zbog konzumiranja alkohola.

 

No, ovogodišnje istraživanje pokazuje da se znatan broj mlađih ispitanika odlučuje na alternativne oblike prijevoza kada su pod utjecajem alkohola. Najviše mladih izabire taksi, što upućuje na njegovu cjenovnu dostupnost, ili odabiru osobu koja se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola, što upućuje na sustavno pokretanje inicijativa poput kampanje Razmisli.

 

Ovogodišnje istraživanje o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj nastavak je projekta „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ čiji slogan već šest godina jasno odražava stav Zagrebačke pivovare koja konzumaciju alkohola tijekom vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom. Stoga ne čudi da se u ovogodišnjem istraživanju pokazalo kako veći udio ispitanika prepoznaje nositelja kampanje o odgovornom konzumiranju te kako ih je u većem broju kampanja motivirala da razmisle o tome da ne voze nakon konzumacije alkohola. K tome, znatno više ispitanika ove godine podržava kampanje koje potiču odgovorno konzumiranje alkoholnih pića, poput ove, što potvrđuje njihovu uspješnost i nužnost daljnjeg provođenja.

 

Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal provela je ove godine istraživanje tržišta kako bi se pratile navike građana vezane uz konzumaciju alkohola. Istraživanje je jedno u nizu aktivnosti kampanje „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ koja je ove godine također poduprla akciju „Europska noć bez nesreća“ kako bi dodatno pridonijela podizanju svijeti o važnosti odgovornog ponašanja kada su u pitanju konzumacija alkohola i vožnja, posebno kod mlađih dobnih skupina.

 

Rezultati istraživanja

U istraživanju je sudjelovalo 800 ispitanika, reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske, koji u usporedbi s prošlom godinom potvrđuju isti, visoki postotak građana koji konzumiraju alkohol.

Rezultati pokazuju da 69 posto punoljetnih stanovnika Republike Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta mjesečno ili rjeđe, a 11 posto svaki dan. Ujedno 65 posto konzumenata tvrdi da se nikada ne napije prilikom konzumacije alkohola.

Među ispitanicima aktivno ih vozi 71 posto. Među njima je 34 posto onih koji su barem jednom upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Zabrinjava podatak da u usporedbi s 2012. godinom gotovo jednak broj vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola kao i mali postotak onih koji su odustali od upravljanja vozilom zbog neprihvatljive konzumacije.

Iako se nastavlja prošlogodišnji trend od 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću pod utjecajem alkohola, bitno je naglasiti da je 8 posto ispitanika  bilo žrtvom prometne nesreće nastale pod utjecajem alkohola što je 2 posto manje u odnosu na prošlu godinu. Isto tako,2 je posto onih koji su prošle godine više puta bili žrtve takvih nesreća, dok je ove godine zabilježen pad od 1 posto.

Važno je istaknuti i to da četvrtina ispitanika od 18 do 24 godine, kada su pod utjecajem alkohola, zovu taxi, 18 posto hoda do odredišta, 17 posto izjavljuje da ih vozi netko drugi dok se 16 posto koristi javnim prijevozom.

Ovogodišnje istraživanje također pokazuje da 43 posto ispitanih, među kojima je znatno veći postotak žena i onih u dobi od 18 do 34 godine, bira vozača za grupu koji se dobrovoljno odriče konzumacije alkohola kako bi sve sigurno dovezao kući, dok ih 11 posto to čini povremeno.

Isto tako, ove godine 61 posto ispitanika podržava zabranu upravljanja motornim vozilima s više od 0,0 promila alkohola u krvi, dok Zakon o 0,5 promila podržava 53 posto građana. Međutim, zabilježen je porast sa 6 na 9 posto neodlučnih ispitanika u vezi sa Zakonom o 0,5 promila te porast s 5 na 7 posto kada je riječ o Zakonu o 0,0 promila.

Ovogodišnje je istraživanje također pokazalo da 2 posto više ispitanika (ukupno 3 posto) prepoznaje Zagrebačku pivovaru kao nositelja kampanje o odgovornom konzumiranju, a 6 posto više njih (ukupno 41 posto) je sama kampanja motivirala da razmisle o tome da ne voze nakon konzumacije alkohola. Što se tiče podrške javnosti kampanji o odgovornoj konzumaciji alkohola, ukupno 94 posto ispitanika podržava ovakve kampanje, što je porast od 5 posto u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Ne volim igru visokog rizika - Ida Prester