U Hrvatskoj u zadnjih deset godina zabilježeno upola manje vožnji u pijanom stanju sa smrtnim posljedicama

Na ključnim tržištima na kojima posluje Molson Coors od 2006. do 2016. godine je zabilježen drastičan pad broja vožnji u pijanom stanju sa smrtnim posljedicama – pokazalo je izvješće Međunarodnog saveza za odgovorno konzumiranje alkohola (IARD). U savezu je, naime, okupljeno 12 najvećih globalnih proizvođača alkohola ujedinjenih oko jasne poruke kako je vožnja u pijanom stanju štetna i društveno neprihvatljiva. Među tržištima s najvećim postotnim padom ističu se Hrvatska s 56% manje vožnji u pijanom stanju sa smrtnim posljedicama, Bugarska s 83%, Velika Britanija sa 64%, Mađarska s 57% i Kanada s 42% manje vožnji u pijanom stanju sa smrtnim posljedicama. U čak 14 europskih zemalja, broj smrtnih posljedica povezanih s vožnjom u pijanom stanju u promatranom razdoblju je smanjen za više od 50%.

Ključan alat u podizanju svijesti o važnosti odgovorne vožnje bile su brojne kampanje koje Molson Coors podržava i provodi na globalnoj razini. Jedna od takvih kampanja je i ‘Razmisli’ Zagrebačke pivovare – prva kampanja odgovornog konzumiranja piva usmjerena na prevenciju vožnje u pijanom stanju.

U Bosni i Hercegovini Molson Coors je, u suradnji s brojnim nacionalnim tijelima, treću godinu za redom podržao kampanju za sigurnost prometa čime se na maloprodajnim mjestima, u tisku, na radiju, internetu i televiziji podizala svijest o važnosti odgovorne konzumacije alkohola. Miller Coors je, pak, u SAD-u, zahvaljujući partnerstvu s Uberom, osigurao pružanje alternativnih mogućnosti prijevoza potrošačima. Samo u 2018. godini ostvareno je 18.000 takvih vožnji. Iako su brojke IARD-a ohrabrujuće, na stavu kako je vožnja u pijanom stanju štetna i društveno neprihvatljiva treba inzistirati i dalje.

 

Predstavljena prva hrvatska aplikacija za odogovornu konzumaciju alkohola