U 2011. zabilježen porast vožnje pod utjecajem alkohola

Predstavljeni ovogodišnji rezultati istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj – Rezultati pokazuju da sve više vozača sjeda za upravljač pod utjecajem alkohola

U 2011. godini zabilježen je značajan porast vožnje pod utjecajem alkohola. Taj podatak rezultat je istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u Hrvatskoj koje Zagrebačka pivovara provodi u sklopu nacionalne kampanje odgovornog konzumiranja alkohola Razmisli. Rezultati istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu u Zagrebačkoj pivovari koji je okupio stručnjake iz različitih područja, a koji su komentirali predstavljene rezultate s ciljem educiranja i stvaranja svijesti javnosti o opasnostima vožnje pod utjecajem alkohola. O rezultatima istraživanja te o kampanji „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ govorili su:

Marijana Pecoja – istraživačica, agencija za istraživanje tržišta Hendal
Darko Grac – policijski službenik za prometnu prevenciju iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa
Damir Novak – voditelj preventive u HAK-u
Dr. med. Slobodanka Keleuva – ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba
Tina Puhalo Grladinović – voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare

Zagrebačka pivovara u suradnji s agencijom Hendal provela je istraživanje tržišta kako bi se doznalo kako se javnost ponaša prilikom vožnje i konzumacije alkohola koje je bilo i povod za organizaciju ovog okruglog stola.
Istraživanje je nastavak projekta „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ čiji slogan jasno odražava i stav Zagrebačke pivovare koja konzumaciju alkohola za vrijeme vožnje, čak i u malim količinama, smatra neprihvatljivom.

Kao lider na domaćem pivarskom tržištu Zagrebačka pivovara svjesna je svoje odgovornosti u poticanju odgovornog i umjerenog konzumiranja piva te ovim istraživanjem upozorava na sve veću zastupljenost neodgovornog konzumiranja alkohola.

 

Rezultati istraživanja

Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 800 ispitanika reprezentativnih za punoljetne građane Republike Hrvatske potvrdili su porast upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Među ispitanicima je oko 67 posto aktivnih vozača. Među njima je oko 8 posto onih koji su najmanje jednom vozili pod utjecajem alkohola, a čak 24 posto vozača koji su više puta upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Bitno je istaknuti da je čak 32 posto upravljalo vozilom pod utjecajem alkohola što je značajan porast u odnosu na prošlo istraživanje Zagrebačke pivovare o navikama konzumiranja alkohola koje je zabilježilo 9 posto manje vožnji pod utjecajem alkohola.
Zabrinjava podatak da većina ispitanika koje u velikom broju čine žene i visokoobrazovani ispitanici nije platila kaznu za vožnju u alkoholiziranom stanju. Čak 10 posto ispitanika doživjelo je prometnu nesreću uzrokovanu zloupotrebom alkohola. Bez obzira na to što je zabilježen značajan porast vožnje u alkoholiziranom stanju, 31 posto ispitanika nakon policijske kontrole ipak nije više sjedalo za upravljač pod utjecajem alkohola. Negativan primjer čini 2 posto aktivnih vozača koji su uzrokovali prometnu nesreću upravo zbog vožnje u pijanom stanju.
Žene, starija populacija i nevozači podupiru nultu toleranciju (0,0 promila), dok više od polovice ispitanika, točnije muškarci, mladi, aktivni vozači i konzumenti alkohola, podupiru zakon koji dopušta 0,5 promila.

Kampanju „Razmisli – kad piješ, ne vozi“ prepoznalo je 74 posto ispitanika te većina podupire kampanju odgovornog konzumiranja alkohola. Utjecaj kampanje na vlastitom ponašanju zamijetilo je čak 38 posto ispitanika koji su razmislili o izbjegavanju vožnje nakon konzumacije alkohola.

 

Dosadašnje aktivnosti u sklopu kampanje Razmisli

Zagrebačka pivovara već četiri godine provodi nacionalnu kampanju Razmisli čiji je osnovni cilj podići svijet o odgovornom i umjerenom konzumiranju alkohola. Sama kampanja Razmisli započela je 2008. godine promoviranjem neprihvatljivosti konzumacije alkohola i vožnje pod nazivom Kad piješ, ne vozi, a u 2009. godini nastavljena je drugom fazom kampanje Poštuj mlade, reci im ne koja je bila usmjerena na problematiku prodaje alkohola maloljetnim osobama i nepoštovanja zakonom regulirane dobne granice za prodaju alkohola s ciljem podizanja svijesti i edukacije javnosti o odgovornom konzumiranju. U svojoj trećoj fazi kampanja Razmisli – treba znati stati bavila se problematikom prekomjernog opijanja maloljetnika.

U sklopu kampanje Razmisli – kad piješ, ne vozi ove godine održana su edukativna događanja u Zagrebu, Splitu i Osijeku koja je podupro automobilistički as Niko Pulić. Krajem ljeta održan je i Moto susret „In memoriam Marko Zoretić“ koji se održao u spomen mladog Kastavca, strastvenog bikera, koji je prošle godine smrtno stradao na motociklu u prometnoj nesreći koju je uzrokovao vozač automobila u alkoholiziranom stanju. Na datum Markova rođenja 27.kolovoza, njemu u spomen kao i svim motociklistima koji su stradali u prometu, održao se 1. Moto susret kako bi se skrenula pozornost na svakodnevicu motociklista suočenih s nedovoljnom pažnjom vozača automobila a posebno s naglaskom na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola. Kao vodeći glas promocije odgovorne konzumacije, Zagrebačka pivovara nastoji skrenuti pozornost javnosti na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola nizom planiranih akcija sličnih ovima, kao i ovim istraživanjem koje je pokazalo zabrinjavajući trend ponašanja Hrvata prilikom vožnje i konzumacije alkohola.

Kampanja Razmisli na 1. moto susretu „In memoriam Marko Zoretić“