Kao treći najveći proizvođač piva u svijetu, Molson Coors, globalno provodi različite programe odgovorne konzumacije. Razmjena znanja i iskustava unutar Molson Coors kompanije omogućuje nam da svojim potrošačima ponudimo najbolje i najučinkovitije programe.

 

Stavljanjem potrošačeve zaštite i užitka na prvo mjesto, stvaramo veze koje traju zauvijek. Naši ciljevi do 2025. i dalje će biti zajedničko djelovanje kako bi osigurali povjerenje potrošača da je pivo, ako se konzumira umjereno i odgovorno, dio uravnotežene prehrane i zdravog načina života. Do 2025. nastojimo implementirati programe za prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola i vožnje u alkoholiziranom stanju u svaku poslovnicu u kojoj se nalazi naše pivo.

 

Siguran dolazak kući

Podupiremo niz inicijativa na mnogim našim tržištima kako bi osigurali da naši potrošači sigurno stignu kući. Kroz partnerstva s prijevozničkim tvrtkama, 1-800-TAXICAB, Uber i određenim vozačima, osiguravamo da konzumenti piva imaju raspon opcija s kojima sigurno mogu doći kući i kako nikad ne bi vozili u alkoholiziranom stanju.

  • Jedinstveno partnerstvo poznato kao TaxiGuy pomoglo je da više od pet milijuna Kanađana kući stigne sigurno sa 179,900 vožnja u 2016.
  • Od 2008. naša poslovna jedinica Kamenitza AD u Bugarskoj provela je kampanju „Alkohol je loš vozač“. Za 2016. godinu kampanja je iskoristila kino kako bi ujedinila i angažirala još više ljudi.
  • U Bosni i Hercegovini 2016. dosegli smo preko 500 sudionika u našem programu „Sretna Nova Godina bez žrtava“ kako bi podigli svijest  i povećali sigurnost u prometu tijekom blagdana. U suradnji s Ministarstvom prometa i Državnom agencijom za sigurnosnost u prometu održali smo press konferenciju da bi podsjetili građane o kobnim posljedicama vožnje u alkoholiziranom stanju. Također smo putovali zemljom kroz edukativni karavan i zaustavili se u četiri grada da bi vozačima podijelili letke i uključili pješake u simulator „drunk goggle“ kako bi podsjetili ljude koliko je opasno voziti pod utjecajem alkohola.

 

Promicanje odgovorne konzumacije

Mi u Molson Coorsu prepoznajemo kako su učinkoviti i kvalitetni partneri nužni u reduciranju zlouporabe alkohola. U SAD-u surađujemo s organizacijama poput Responsible Retailing Forum i Respect 21® kako bi zajedno s trgovcima i distributerima prevenirali maloljetničku konzumaciju alkohola u fakultetskim zajednicama. Također održavamo vrijedno partnerstvo s Techniques for Effective Alcohol Management  (TEAM) Coalition i Training for Intervention Procedures ( TIPS®), pružamo obuku za trgovce, a na sportskim stadionima promičemo odgovornu uslugu i konzumaciju alkohola kako bi se reducirala vožnja u alkoholiziranom stanju.

 

Zajedno smo bolji

Od 2012. usko surađujemo s 13 drugih vodećih pivskih, vinskih i alkoholnih kompanija i vladama mnogih država kako bi kao potpisnici Global Commitments kroz International Alliance for Responsible Drinking (IARD), prenosili poruku o štetnosti prekomjernog konzumiranja alkohola. Do 2025. nastavit ćemo surađivati s globalnim proizvođačima alkohola kako bi reducirali pretjeranu konzumaciju alkohola za 10{c93890c49d163aec6307d149ae055983fd866e00bc761dad95d9d065c2032b6c} i potaknuli potrošače na odgovorno i umjereno konzumiranje.

1

POUČAVANJE MLADIH VOZAČA O OPASNOSTIMA VOŽNJE U ALKOHOLIZIRANOM STANJU; NJEMAČKA, 2007.

Suradnja njemačkih brandova Beck’s i Hasseröder s Njemačkim automobilskim savezom (ADAC) iz Niedersachsena i Sachsen-Anhalta počela je u lipnju 2007.

Cilj je projekta senzibilizirati mlade vozače koji uče voziti na problem vožnje u alkoholiziranom stanju.
U sklopu programa InBev podupire satove vožnje koje organizira ADAC gdje mladi vozači pod nadzorom policije voze automobil dvaput po prilično opasnom poligonu, jednom kada su trijezni, a potom nakon što su konzumirali alkohol. Praktičnim iskustvom mladim se vozačima pokazuje da i male količine alkohola mogu trenutačno utjecati na njihovu sposobnost sigurne vožnje automobila. Ovakav pristup informiranju i edukaciji mladih vozača pokazao je bolji učinak nego savjet sam po sebi.

2

POTPORA U PROVEDBI OGRANIČENJA DOPUŠTENOG ALKOHOLA U KRVI TIJEKOM VOŽNJE; LATINSKA AMERIKA, 2006.

U Brazilu je do kraja 2006. godine AmBev donirao više od 20.000 jednokratnih instrumenata za alkotest državama São Paulo, Rio de Janeiro, Rio Grande do Sul i Saveznom okrugu.

Argentinski proizvođač piva Quilmes donacijom višekratnih instrumenata za alkotest posljednje generacije surađuje s odgovornim tijelima kako bi pomogao u sprečavanju prometnih nesreća.

Tijekom karnevalskih događanja diljem Brazila 2006. AmBev je promicao svoje poruke odgovorne konzumacije alkohola na dvama glavnim područjima: promicanje umjerenosti na samim događajima te izbjegavanje vožnje u alkoholiziranom stanju nakon događanja.

Neke od mnogih aktivnosti koje je AmBev provodio bile su:
• donacija pet tisuća jednokratnih instrumenata za alkotest lokalnim i saveznim vladinim agencijama u Rio de Janeiru i São Paulu
• u određenim zračnim lukama sudionici karnevala dobivali su informacije o događanjima zajedno sa savjetima o odgovornoj konzumaciji
• u gradovima Recife i Olinda organizirana je igra memorije čiji je cilj bio zabaviti sudionike karnevala te im prenijeti poruke „Zabavno je otići i vratiti se“ te za one za koje nije sigurno da voze „Uzmi prijevoz“
• sudionici karnevala dobili su privremenu tetovažu bumeranga – simbol AmBevove kampanje odgovorne konzumacije – kako bi ih podsjetila da piju umjereno.
Skol Beats je najveći glazbeni događaj u Latinskoj Americi koji privlači više od 60.000 posjetitelja partyja. Od 2005. godine tema je događanja odgovorna konzumacija. Domaćini su bili na raspolaganju kako bi pružili informacije o odgovornoj konzumaciji i savjetovali o dostupnim mogućnostima prijevoza kao što su besplatni autobusi koji su ljude prevozili do podzemne željeznice. Sudionici festivala zabavljali su se kroz virtualnu igru kojom se provjeravalo jesu li sposobni za vožnju. Budući da je na Skol Beatsu bilo dostupno pivo, provođena je stroga politika minimalne zakonske dobi kako bi se zaštitili maloljetnici. AmBev također vodi programe odgovorne konzumacije izvan Brazila, u Ekvadoru, Peruu i Venezueli.

3

KAMPANJA ‘NE VOZI KADA PIJEŠ’; RUSIJA

Jedna od vodećih pivarskih industrija u Rusiji – SUN Anheuser-Busch InBev – provela je snažnu kampanju protiv vožnje nakon konzumacije alkohola.

Kampanja „Ne vozi kad piješ“ zabilježila je velik odaziv javnosti te osvojila prvu nagradu na moskovskom festivalu društvenog reklamiranja koji organizira ruska vlada. Kampanja je emitirana u vrijeme državnog tjedna cestovne sigurnosti te je prikazana na više od 70 televizijskih kanala, a pratili su je i vanjsko oglašavanje i online komunikacija.

www.sunInBev.ru

4

„ODGOVORNA ZABAVA UZ QUILMES“, ARGENTINA, 2007.

Na rock festivalu Quilmes održanom u Buenos Airesu 2007. proizvođač piva Quilmes proveo je kampanju o odgovornoj konzumaciji usmjerenu ka podizanju svijesti o posljedicama pretjerane konzumacije alkohola i rizicima povezanima s vožnjom u alkoholiziranom stanju.

Kampanja je predstavljena u suradnji s lokalnom vladom grada Buenos Airesa i pratila je njihov strateški plan promicanja sigurnosti na cestama.
Uz štand na rock festivalu koji je bio posvećen distribuciji poruka i informacija o odgovornoj konzumaciji, tisuće sudionika festivala mogle su ući u natječaj u kojem se svaki dan mogla osvojiti gitara potpisana od jednog od bendova koji su nastupali. Na kraju svakog festivalskog dana svim su natjecateljima na mobilne telefone poslane tekstualne poruke koje su ih podsjećale da „odgovorna konzumacija znači odgovorno ponašanje“.
Rock festival Quilmes poznat je u Argentini, a 2007. godine trajao je četiri dana i privukao više od 220.000 posjetitelja, od kojih je 80.000 sudjelovalo u inicijativi odgovorne konzumacije.

5

KAMENITZA 0{c93890c49d163aec6307d149ae055983fd866e00bc761dad95d9d065c2032b6c} PROMIČE PORUKU ‘NE VOZI KADA PIJEŠ’, BUGARSKA, 2007.

Kamenitza 0{c93890c49d163aec6307d149ae055983fd866e00bc761dad95d9d065c2032b6c}, Anheuser-Busch InBevovo pivo s nula posto alkohola, u Bugarskoj ima važnu ulogu u promicanju sigurnog stajališta prema vožnji u alkoholiziranom stanju.

Također, podupire bugarski doprinos kampanji Europske unije iz 2007. kojoj je cilj edukacija vozača o njihovim odgovornostima. Zajedno s drugim organizacijama i poznatim osobama, Kamenitza 0{c93890c49d163aec6307d149ae055983fd866e00bc761dad95d9d065c2032b6c} u suradnji s državnom radiopostajom prenosila je eterom poruku „Ne vozi kada piješ“ te distribucijom promidžbenih materijala poput letaka i majica na glavnim cestovnim raskrižjima u osam bugarskih gradova promicala odgovornu konzumaciju.
Program je trajao četiri tjedna u ožujku i travnju 2007., do prvog UN-ova tjedna globalne sigurnosti na cestama koji se održava od 23. do 27. travnja te još jedan tjedan u svibnju 2007. godine.

6

SURADNJA S UDRUGOM MAĐARSKIH PIVARA, MAĐARSKA, 2006.

InBev u Mađarskoj podupire AHB-ovu (Association of Hungarian Brewers) kampanju „JÓFEJ“ kojoj je cilj poticati trijeznu, odgovornu vožnju kao pozitivan uzor mladim ljudima.

AHB je 2006. bio prisutan u barovima u mađarskim gradovima u 38 navrata. Za odgovornost je nagrađeno više od 4000 mladih ljudi (trake za ruku i besplatni darovi), a gotovo 6000 mladih odgovorilo je na upitnik kampanje. Rezultati upitnika pokazali su da nešto manje od polovice ispitanika (45 posto) konzumira alkohol kada idu na zabavu, dok se 56 posto mladih vozi automobilom. Trećina je priznala da vozi u neko vrijeme nakon konzumacije alkohola, a 92 posto ispitanika ocijenilo je kampanju kao dobru inicijativu. Partneri u kampanji bili su, među ostalima, ministarstvo rada i socijalne skrbi, nacionalni odbor za sprečavanje nesreća, nacionalna udruga distributera automobila, nacionalna udruga studentskih društava i mađarski Rádió1.

7

‘NAPRAVI PLAN’;

Kanadski proizvođač piva Labatt provodi najnoviju promidžbenu kampanju pod nazivom, ‘Napravi plan’ koja je usmjerena educiranju odraslih o važnosti odgovornog pijenja alkohola.

Cilj je pomoći odraslim osobama da unaprijed planiraju svoje izlaske kako bi se sigurno zabavili. Kampanja je prikazana iz dječje perspektive te izravno usmjerena prema roditeljima i drugim odraslim osobama. Kampanja daje korisne savjete/smjernice o odgovornom konzumiranju alkohola, pokrivajući teme kao što su kako sigurno stići kući te kako biti dobar domaćin i imati unaprijed određenog vozača.

8

'VIVAMOS RESPONSABLEMENTE’ RAZGOVOR O ODGOVORNOSTI; ARGENTINA, 2004.

Program ‘Vivamos Responsablemente’ uveden je u Argentini 2004. godine, a Quilmesovu poruku „Živimo odgovorno“ čulo je više od 15.500 mladih Argentinaca u osam gradova.

Razrađen je u suradnji s vodećim obrazovnim autoritetima, a bavi se uobičajenim izazovima adolescencije poput veza, samosvijesti, tolerancije i odgovornosti kroz seriju slobodnih razgovora u školama. Od 2006. program je nadopunjen anketama za učitelje i razgovorima s roditeljima koji su uključili više od 1500 očeva i majki. Napravljen je i vodič za roditelje na 18 stranica s ciljem potpore važnoj ulozi roditelja u komuniciranju s tinejdžerima.

 

www.vivamosresponsablemente.com

9

‘LJUDI KOJIMA JE STALO’ – ANHEUSER-BUSCH INBEVOV PROGRAM ZA ZAPOSLENIKE, BRAZIL, 2006.

Kako bi potvrdio svoje stajalište da dobro ponašanje počinje kod kuće, InBev je u kolovozu 2006. pokrenuo prvi program ‘Gente do Bem’ (‘Ljudi kojima je stalo’) usmjeren prema angažiranju zaposlenika i lokalnih zajednica oko pitanja društvene odgovornosti.

Kao dio programa, svaka InBevova radna jedinica u Brazilu održala je otvoreni dan radi razgovora o odgovornoj konzumaciji alkohola. Oko 45.000 ljudi gledalo je videouradak ‘Kako razgovarati sa svojom djecom o konzumaciji alkohola?’ koji je pripremio brazilski centar za informacije o zdravlju i alkoholu.

10

KAMPANJA ‘DIJALOG’, UKRAJINA, 2006.

SUN Anheuser-Busch InBev, vodeći proizvođač na ukrajinskom tržištu piva, prva je tvrtka u Ukrajini koja se suočila s pitanjem maloljetničke konzumacije alkohola.

Prema projektu anketiranja europskih škola o alkoholu i drogama (ESPAD), Ukrajina zauzima osmo mjesto među 34 europske države u pogledu maloljetničke konzumacije alkohola. Projekt ‘Dijalog’ izravno je usmjeren angažiranju mladih ljudi, njihovih roditelja i škola kako bi se podigla svijest o problemu maloljetničke konzumacije alkohola. Program je 2006. godine uključio oko 30 škola diljem Ukrajine, uz potporu mnogobrojnih seminara za obuku učitelja i školskih psihologa, uključujući specifičnu edukaciju o tome kako pomoći roditeljima i djeci da izbjegnu ili uspješno svladaju pitanje konzumacije alkohola u maloljetnoj dobi.

11

POMOĆ MALOPRODAJE U SPREČAVANJU MLADIH U KONZUMACIJI ALKOHOLA; ARGENTINA

Na argentinskom tržištu proizvođač Quilmes je vodeći u razvoju inicijativa prodajnih mjesta kojima je cilj suzbijanje prodaje alkohola maloljetnim potrošačima kroz male prodavaonice i supermarkete.

Maloprodaji se distribuiraju plakati i leci koji nose poruku: „Na svakome je odgovornost da maloljetnici ne piju alkohol”. Plakate i letke nadopunjavaju naljepnice okrenute prema potrošaču na kojima piše „Shvaćam to ozbiljno: ne prodajem maloljetnicima“, a nalaze se na 28.000 hladnjaka na prodajnim mjestima. Provedena je i tiskovna kampanja koja podsjeća maloprodaju da prodaje samo onima koji imaju dokaze o zakonskoj dobi za konzumaciju alkohola.